Kebaxin hudit

Händäri alas!

19.05.2006 12.50 - golf 

Eilinen kierros meni bufferiin 32 pisteellä, tasoitusryhmä 5 kun antaa pelata 31 pisteen tuloksen. Lyöntejä kertyi 112 mikä on aika jumalattomasti; 40 lyöntiä yli kentän parin. Kentälle määritetty slope allekirjoittaneen tasoituksella antaa lyödä 33 kertaa enemmän kuin reikien yhteenlaskettu par. Sehän tarkoittaa että lähes joka rei'älle saa tehdä tuplabogin. Tuplabogin! 'Kaksi yli' -tulosta voidaan pitää jo epäonnistuneena suorituksena ja lapsilisin pelatessa saa siis tuplaa soheltaa 15 reiällä. Ei tuohon bufferitulokseen voi olla tyytyväinen.

 

Korkein mahdollinen tasoitus tällä hetkellä suomen järjestelmässä on 54. Sen saa tasoituskortin mukana. Juuri niin, sen saa! Tosin tasoituskortin saamiseksi vaaditaan greencard suoritus jonka peliosiossa tulisi näyttää pystyvänsä pelaamaan tuohon tasoitukseen 6..9 reiän aikana. Melko halvalla lähtee. Varsinainen virallinen tasoitus, ns. tarkka tasoitus, on kuitenkin 36 joka yleensä on kattona kilpailuissa. Tuon lukeman ylittäviä tasoituksia kutsutaan seuratasoituksiksi.

 

Tasoituskatto tulisi säätää 24ään. Kortin saisi vasta kun pelaisi tasoituksen mukaisen tuloksen. Tuohon tasoitukseen mahtuu edelleen monta epäonnistunutta reikää, mutta pitämällä pallo elossa tuohon tulokseen on varmasti jokaisella mahdollisuudet päästä.

 

Tasoituskortti on tällä hetkellä golfin ajokortti. Ilman sitä ei juurikaan pelaamaan pääse; tosin monilla kentillä seuratasoitus ei riitä päästä pelaamaan vieraana. Katon nostaminen tuntuisi varmasti monelle vapaudenriistolta kun eivät pääsisi pelaamaan sinne minne haluavat. Mutta miksi lähteä epäonnistumaan muualle jos se ei kotinurkillakaan onnistu? Luulisin että pelimahdollisuus vieraskentillä löytyisi kuitenkin myös ajokorttikanditaateille; tälläkin hetkellä pelkällä greencardilla voi pelata joillain kentillä.

 

Allekirjoittaneen tasoitus on tällä hetkellä 29,2. Se on saatava laskemaan! Korkeana se pysyy aina, mutta joku tolkku lapsilisissäkin.

Comment

Comments

Kettu (anon, 19.05.2006 13.01)

Tässä asiassa olet kyllä harvinaisen oikeassa. Itse en kyllä tasoituskattoa ihan noin alas laskisi, mutta esim. 36 olisi ihan hyvä raja. Yli 36-sarjalaiset pelatkoon aloittelijoille tarkoitetuilla kentillä tai pelkästään kotiklubeilla ellei ole köhömöm sininen tai hyvä jätkä :-)

Golffari (anon, 02.06.2006 15.48)

Pääkaupunkiseudulla on aika paljon alle 36 tasoituksen vaativia kenttiä. Golfista ei koskaan tule tälla tavalla "koko kansan peliä". Mielestäni kaikille kentille pitäisi kaikkien greencardin omistavien henkilöiden päästä pelaamaan, riippumatta tasoituksesta. Enemmänkin pitäisi kiinnittää huomiota pelinopeuksiin ja ryhmän koon ja tasoitussumman lopullisiin määriin.

Kebax (25.06.2006 13.48)

Pelkällä greencardilla pelaamaan päästäminen on jo puhtaasti vakuutusongelma. Etelän ruuhkaisten kenttien tasoitusvaatimukset ovat varmasti ihan ookoo. Ja eikös siellä yhdellä kentällä ole se 'musta maanantai'. Harjoitusbaanojakin löytyy useampiakin jonne koko kansa on tervemenneitä sutimaan pallukkaa.

Pelinopeus ei tosiaan välttämättä händärin persteella selviä, mutta jonkunlaisen suunnan siitä kyllä saa.

Tämä kuitenkin olis jo uuden blogin paikka sillä tässä pohdin lähinnä tuon viisnelosen ja koko seuratasoituskonseptin mielekkyyttä.

tmv (anon, 28.06.2006 12.58)

Tasoituksella ei mielestäni juurikaan ole merkitystä. Sillä sen sijaan on merkitystä mitä kentällä tehdään. Golfkursseilla pitäisi nimenomaan painottaa vielä nykyistä enemmän sitä, että (aloittelevan) pelaajan pitää kentällä ottaa muut huomioon ja osata perustasolla säännöt. Lyöntimäärä ei sinällään ole ongelma, vaan per väylä käytetty aika ja muiden huomioimatta jättäminen. Tämä saattaa aloittelijalla unohtua lyöntimäärän kanssa tuskaillessa.

Tasoituksestaan vastaa pelaaja vain ja ainoastaan itse. Esim. 24 tasoitusrajalla saisi käytännössä pelata kierrostuloksen 96 par72 -kentällä. Monesti kuitenkin paljon matalammallakin tasoituksella pelaaville tulee huonoja kierroksia ja/tai ajanjaksoja, jotka ylittävät satakin lyöntiä. Tasoitusrajoitus on siis sinällään keinotekoinen rajoitus, koska se ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Järkevä pelinopeus ja sääntötuntemus sen sijaan auttavat selviytymään korkeallakin tasoituksella kierroksesta ilman, että siitä on mitään haittaa tai vaaraa muille pelaajille. Pallon voi myös nostaa taskuun lyöntimäärä ylittäessä esim. 10 lyöntiä samalla väylällä.

Golf ei siis mielestäni tarvitse lisää rajoituksia, vaan lisää pelin sujuvuutta painottavia asioita green cardia suoritettaessa. Jos joku raja pitää olla, niin tuplabogeyn tahti eli 36 on järkevä. Golf on mielestäni sellainen laji, jossa uusien kenttien pelaaminen tuo mielenkiintoa ja rikkautta peliin. Saman kentän tahkominen ei aina ole niin mielekästä - korkeallakaan tasoituksella.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu