Kebaxin hudit

Nipotusta?

20.01.2007 18.58 - golf 

Golfin peluussa on kaksi perusasiaa noudatettavana:

  • pelaa pallo kuten se makaa
  • pelaa kenttä niinkuin se on

Näitä kahta jos pysty ei toteuttamaan on tehtävä niin mikä reilua on. Tätä varten on määritelty golfiin säännöt. Vain näin toimien voidaan puhua golfin pelaamisesta, kaikki muu toiminta on joku toinen peli.

Tässä muutama esimerkki yleisistä sääntörikkeistä jolloin toiminta ei täytä golfin pelaamisen vaatimuksia:

Mulliganiksi kutsutaan avausta joka ei ollut pelaajalle mieleinen. Se lentää s*kettina outtiin tai raahustaa pullina raajarikon sorsan lailla lampeen. Mulligan toimii tässä eräänlaisena nollaajana ja tuota lyöntiä sekä mahdollisia rangaistuslyöntejä ei huomioida. Golfkierros alkaa ensimmäiseltää tiiltä ja kaikki lyönnit lasketaan! Tälläiseen toimintatapaan liittyy usein sopimus joka sekin on golfin säännöissä kielletty; sääntöjä ei voi manipuloida tilanteen mukaan.

Palloa potkitaan hankalasta raffista parempaan asemaan väylälle. Tälläinen toiminta vaihtelee salavihkaa tehdystä rikkeestä välinpitämättöömään laiskuuteen. Golfin syvin olemus on tässä koetuksella. Harjoituskierrosta ei koeta tärkeäksi vaan se on arkista touhua. Puhdas treenaaminen on asia erikseen, mutta eikö silloin olisi syytä potkia sitä palloa vähän vaikeampaan paikkaan?

Annettu putti. Pallo tulee pelata reikään asti (ellei sitten pelata reikäpeliä). Putin antaminen liittyy myyttiin että näin nopeutetaan peliä. Sinällään outo juttu koska annettujen puttien matkat ovat yleensä lyhyitä ja näin ollen vaativat vähän tai juuri lainkaan aikaa kuluttavia tähtäystoimenpiteitä. Voi tietysti kysyä miksi nuin lyhyttä matkaa tarvitsee yli päätään suorittaa? Tässä nyt täytyy nostaa kädet pystyyn ja todeta että sen nyt vaan on pelin henki.

Golfin sääntöjen on siis tarkoitus tehdä pelistä reilu. No näinhän siinä yleensä tehdäänkin. Jos pelaaja lyö pallonsa vesiesteeseen, on kohtuutonta pyytää lyömään palloa joka on 2m syvyydessä. Olisi kuitenkin turhan helppoa jatkaa tuosta ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut. Eli veteen lyöty pallo maksaa huolimattomuudesta yhden lyönnin lisää tulokseen. Jos pallo on vedessä lyötävissä on pelaajalla oikeus sitä yrittää lyödä ilman ylimääräistä rangaistusta niin halutessaan. Eikös tämä ole aika reilua? Ilman sen kummempia nipotuksia.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu